Manisa İl Koordinatörlüğü

İlk Ulusal Kırsal Ağ Toplantısı Manisa’da Düzenlendi


Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İl Koordinatörlüğümüz ve Manisa Tarım İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Ulusal Kırsal Ağ” tanıtım toplantısı Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan OBASYA Kırsal Konaklama Tesisinde gerçekleştirildi.
 
Toplantıya Manisa Vali Yardımcısı H.Volkan Köksal, Manisa Tarım İl Müdürü İsmail Kaya, TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, Gördes Belediye Başkanı Muhammed Akyol ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri katıldı.
 
İl Koordinatörümüz Uğur Uslu yaptığı konuşmada, toplantının TKDK destekleri ile hayata geçirilen OBASYA’da olmasından gurur duyduğunu belirterek “2007 yılında kurulduğundan beri kırsal kalkınma desteklerini başarılı bir şekilde dağıtan kurum olan TKDK olarak biz, bu desteklerin doğru yerlere ulaşmasını, uygulanabilirliğin, katılımın ve uygulamada kalitenin arttırılmasını ülkemiz için çok önemli görüyoruz. Bunu sağlayabilmek için uygulamaya dahil olan tüm paydaşların arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının olması da çok önemli.  Ulusal Kırsal Ağ” tam olarak bu amaçlarla yola çıkmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri arasında tesis edilmiş bulunan Avrupa Kırsal Kalkınma Ağı (ENRD) örneğinde olduğu gibi Ulusal Kırsal Ağ ile kırsal kalkınma projesi uygulayan kişiler arasında tecrübe paylaşımı, sınır ötesi işbirliklerin kurulması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Türkiye’nin bu oluşumu gerçekleştirmesinin kırsal kalkınmaya ilişkin amaçlarımıza ulaşmamıza katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu ağın doğru ve sağlam bir şekilde oluşturulmasında yerelle merkez arasında kurulacak bağın sağlam ve hızlı olması en önemli unsur. Kırsal kalkınmanın yerel kırsal topluluklar aracılığıyla gerçekleştirilmesi için kullanılmakta olan LEADER Yaklaşımı da bu bağın sağlanması konusunda bizlere büyük desteği olacak” dedi.
 
Türkiye’de LEADER, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD II Programı kapsamında yürütülmekte olduğunu söyleyen Uslu; LEADER’ın uygulayıcıları yerel idareler, ziraat odaları, sanayi odaları, borsalar, sivil toplum örgütleri bir araya gelerek oluşturdukları Yerel Eylem Gruplarıdır. Her bir Yerel Eylem Grubu, kendi bölgesindeki sorunlara yerel kaynaklarını kullanarak çözümlerini katılımcı bir anlayışla belirliyor. Yerel Kalkınma Stratejisini hazırlıyor. 10 pilot il arasında olan Manisa’mızın Gördes ve Selendi ilçelerinde Yerel Eylem Grubu şimdiden oluşturuldu. Gördes Yerel Eylem Grubu Bakanlığımızca en başarılı grup olarak değerlendiriliyor. Kendilerini de bu vesileyle tebrik ediyorum” dedi.
 
İl Koordinatörümüz Uslu; ”Bizler, Manisa’mızın tarım ve hayvancılık anlamında hak ettiği değeri bulması için ekip olarak Milli Tarım Projesi ruhuyla çalışıyoruz. Ulusal Kırsal Ağın; ülkemize, kentimize ve tüm yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin tarımda ihtiyacını yerli üretimle karşılaması için var gücüyle çalışan Bakanlığımıza da yoğun çalışmaları için teşekkürü bir borç bilirim “dedi.