Manisa İl Koordinatörlüğü

TKDK‘DAN GÖRDES VE SELENDİ’YE KIRSAL KALKINMA HAMLESİ


Türkiye AB ortaklığında, kırsal kalkınma program hedeflerini desteklemek, tüm paydaşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla, Ulusal Kırsal Ağ lansman toplantısı 28 Kasım Salı günü Ankara’da gerçekleştirildi.

Açılışta konuşma yapan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, ''2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 11 bin proje uyguladık ve ülkemizde 2,3 milyar avroluk yatırım gerçekleşti. IPARD II Programı'nın ilk çağrısında da 1.642 sözleşme imzaladık. Şu anda yaklaşık 1,4 milyar 800 milyon TL hibeyle bu projelerimiz de bu yıl uygulanıyor. İkinci çağrımızda 120 milyon avroluk ilana çıktık ve değerlendirmeleri son aşamada. Bu rakamlardan çok daha kıymetli olan kırsal kalkınma bilincinin ve birikiminin ülkemizde oluşmuş olmasıdır. Burada oluşan bilgi ve tecrübe tüm paydaşlar arasında etkin bir şekilde kullanılacak.'' dedi.

Türkiye’nin her yerinden ilgili kurumlar, üniversiteler, belediyeler gibi çok sayıda katılımcının olduğu lansman toplantısına TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü de, Gördes ve Selendi’de kurulan Yerel Eylem Grupları ile birlikte katılım sağladı.

TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu yaptığı değerlendirmede; Türkiye’nin 2018’de kurulacak Avrupa Kırsal Kalkınma Ağına katılması yönündeki çalışmalara değinerek, TKDK tarafından verilen IPARD desteklerinin bu çerçevede çok önemli olduğunu vurguladı.

Uslu; “Yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sivil toplumun geliştirilmesi, istihdamın desteklenmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi sağlanarak kırsal alanda yaşayanların memnuniyetinin artırılması amacıyla Leader yaklaşımı oluşturuldu. Bu yaklaşım çerçevesinde Manisa’mızın Gördes ve Selendi ilçelerinde, kamu temsilcileri, gençler, kadınlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının katılımıyla oluşturulan Yerel Eylem Grupları çalışmalarına başladı.  Gördes ve Selendi Yerel Eylem gruplarımız çalışmalarına son hız devam etmekteler. İlçelerimizin Yerel Kalkınma Stratejileri hazırlık aşamasında. Akreditasyon çalışmalarının sonlanması ile birlikte projelerini hazırlayarak TKDK Manisa İl Koordinatörlüğümüze başvuruda bulunacak olan Yerel Eylem Gruplarımıza hazırladıkları yerel kalkınma stratejisi çerçevesinde hibe destekleri vermeye başlayacağız.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemiş olduğu Ulusal Kırsal Ağ toplantısında Gördes Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği, girişimleri ile örnek dernek olarak gösterildi. YEG Başkanı olarak Gördes Belediye Başkanı Muhammed Akyol yapmış olduğu sunumda Manisa'yı ve Gördes'i tanıtarak derneğin faaliyetleri için kaynak bulma konusundaki başarılarını paylaştı. "Yerel Kalkınma Stratejisinin hazırlanması için Zafer Kalkınma Ajansı'na proje hazırlayarak destek almaya kazandıklarını ve bu sayede hem eğitim hem de danışmanlık alma fırsatı elde ettiklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı'ndan "En İyi Turşuyu Anneler Kurar, Sonra Biz" projesiyle destek almaya hak kazandıklarını paylaştı. Bu proje ile kırsalda yaşayan kadınların kırsal kalkınmaya destek olması için eğitim atölyeleri kurularak girişimcilik konusunda kadınların bilinçlendirilmesi ve yörede yetiştirilen ürünlerin işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amaçlandığını belirtti. Proje kapsamında eğitim alan yöre kadınlarına KOSGEB girişimcilik kursu düzenlenecek olup girişimcilik belgesini alan kadınların KOSGEB destek projelerine başvurması için gerekli bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacağını belirtti. Leader Programı kapsamında Stratejik Planlarının onaylanması ile birlikte Gördes'in tanıtımı konusunda TKDK'dan hibe destekleri alacaklarını ifade etti.

Lansman toplantısında, hazırladıkları stantlar, yerel ürünler ve hedefleri ile Gördes ve Selendi YEG'leri ilgileri üzerlerine çekmeyi başardılar.