Manisa İl Koordinatörlüğü

Suudi Arabistan’a Sofralık Zeytin Ve Zeytinyağı İhraç Ediyor


Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Yahya Acar, TKDK’ dan aldığı %50 hibe desteği ile 2006 yılında kurmuş olduğu işletmesini modernize ederek büyüttü ve şimdi yılda 40 ton zeytinyağı ile 80 ton sofralık zeytini Suudi Arabistan’a ihraç ediyor.
Ailesinden kalan 130 dönümlük arazide zeytin yetiştiriciliği yapan Acar, 2006 yılında Umre için Suudi Arabistan’a gitti. Burada Türk hacıların kahvaltılık zeytine ihtiyacı olduğunu görerek tur şirketleri ile anlaştı. Salihli’ye döndüğünde sofralık zeytin imalatı için 175 bin liraya küçük bir işletme kurdu. Yıllar içerisinde işlerini büyüten Acar, 2014 yılında TKDK’ ya başvurarak 450 bin liralık hibe ile zeytinyağı üretim makineleri aldı ve bir sonraki çağrıya başvurarak 2015 yılında 210 bin liralık hibe ile sofralık zeytin işleme makineleri, şişeleme ve etiketleme makineleri alarak modern bir tesis kurdu. Yıllık olarak zeytinyağında 1,5 milyon lira, sofralık zeytinde ise 1 milyon lira ortalama gelir elde ettiğini söyleyen Acar, ”2006 yılında bu işe başladığımda 500 m2’lik bir alanda çok küçük bir işletmem vardı. TKDK’ nın desteği ile şimdi 1300 m2‘lik alanda modern ve organik üretim sertifikasına sahip bir işletmeye sahibim. Tesisimde 15 kişiye istihdam sağlıyorum. Yıllık olarak 70 ton zeytinyağı üretimi yapmaktayım ve bunun 40 tonunu Arabistan’a, 30 tonunu iç piyasaya satıyorum. Yıllık 80 ton sofralık zeytin üretiminin tamamını da Arabistan’a ihraç etmekteyim.” diye konuştu.
Arabistan’ın yüzde 90’ının sofralık zeytin ve zeytinyağı ihtiyacını işletmesinin karşılamakta olduğunu söyleyen Acar; ”TKDK’ nın desteği sayesinde tesisimi büyüttüm, destek olmaması halinde tesisi büyütmeye gücüm yetmezdi. Devletimize ve TKDK ‘ya çok teşekkür ederim” dedi.